ERP

ERP imago

ERP-systemen hebben een slechte naam. Ze zijn star, duur in de aanschaf en in het onderhoud, moeilijk te onderhouden en nog moeilijker om up-te-graden. ERP-systemen dienen op eigen servers geïnstalleerd te worden. De implementaties van deze systemen zijn ook niet goedkoop; integratie is vaak altijd maatwerk. Aanpassingen van deze systemen zijn mogelijk maar dat brengt in de toekomst weer problemen met zich mee in verband met eventuele upgrades. Het risico is ook dat bedrijfsprocessen aangepast dienen te worden naar hoe het systeem werkt i.p.v. dat het systeem bestaande of nieuwe bedrijfsprocessen kan ondersteunen. Dat klinkt menigeen wel bekend in de oren.

De laatste jaren zijn er wel stappen voorwaarts gezet

Men hoeft niet meer vooraf de gehele licentie-fee te betalen en daarboven op ook nog eens een onderhoudslicentie. Men betaalt tegenwoordig een maand abonnement wat het recht biedt op het gebruik en toekomstige upgrades van het ERP systeem. Men hoeft een ERP niet meer op eigen servers te installeren. Dit voorkomt niet alleen het aanschaffen van dure hardware, maar voorkomt ook nog eens diensten van derden of salaris van een beheerder om dit allemaal te onderhouden. Laat staan de kosten van upgrades, uitvallen van het systeem en back-ups maken. Dit alles zit tegenwoordig in het maandabonnement inbegrepen.

Maar wat is nog steeds moeilijk?

Integratie met andere systemen is nog steeds lastig. De meeste systemen hebben een open API of kunnen op een andere manier communiceren, echter er is nog steeds een integratie partner nodig om de gewenste systemen met elkaar te laten communiceren. Dit zal niet vanzelf gaan.

Het voordeel van Cloud systemen is dat de leverancier deze kan upgraden zonder dat men alle klanten fysiek te bezoeken. Het grote probleem is dat upgrades van ERP systemen vaak botsen met specifiek gemaakte integraties en maatwerk. Sommige softwareleveranciers onderkennen dit probleem en laten het simpelweg niet meer toe om maatwerk toe te staan.

ERP Revolutie

Gartner introduceert in 2014 de term Postmodern ERP, hyper-modern ERP. Het doel van een hypermoderne ERP-strategie is om de best mogelijke applicaties in elk specifiek gebied te gebruiken, en dat ze adequaat met elkaar worden geïntegreerd.

Wat is het meest ultieme wat bereikbaar is, want een ERP systeem verander je niet zomaar naar een postmodern ERP Systeem? De enige manier om een hypermodern ERP systeem te ontwikkelen is simpelweg door na te denken over de opzet van het platform en hoe dan alle eerdergenoemde problemen kunnen worden opgelost. Erik Damgaard heeft dit met zijn ontwikkelteam voor elkaar gekregen, en Uniconta is met recht revolutionair te noemen.

2 gedachten over “ERP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *